måndag 1 december 2008

Tänk på detta när tomten kommer....Coca-Cola och jultomten
Gemytligt stor och rund, med röda kläder och stort vitt skägg. Det är så vi känner igen honom, allas vår jultomte. Vad alla inte vet är att denne farfarstyp, som vi ser som den traditionella tomtefiguren, skapades av den svensk-amerikanske konstnären Haddon Sundblom.
The Coca-Cola Company (TCCC) ville använda tomten på en julaffisch tillsammans med sin slogan ” Thirst knows no season”. Under 1920-talet hade därför flera olika illustratörer fått i uppdrag att illustrera tomten, men ingen klarade av att fånga den magi som företaget ville att tomten skulle förmedla. 1931 gick uppdraget till Haddon. TCCC bad honom att rita en tomte som skulle visas på en julaffisch.


Röd och vit
Det var ingen lätt uppgift som Haddon hade framför sig eftersom det inte fanns någon riktigt klar bild av hur tomten egentligen såg ut. Han hade avbildats i en mängd olika skepnader, alltifrån dvärg och älva till ett troll. I Sverige var han en liten grå vätte som inte var speciellt snäll och i en berömd amerikansk dikt beskrevs han som helt klädd i päls. På illustrationer från 1800-talet kunde tomten ha lila, blå eller t.o.m. gröna kläder. Men, Haddon valde rött och lade till de vita pälskanterna på rocken.En anledning till att han bestämde sig just för de här färgerna var med största sannolikhet att det stämde överens med logotypen för Coca-Cola. Haddon målade också tomten mycket stor och lång och inte alls som någon lite vätte. Kanske inspirerades han av sig själv- Haddon var nämligen över 1 .90 lång.


Snäll och vänlig
Vad som framförallt gjorde Sundbloms tomte så omtyckt, var att han såg så snäll och vänlig ut. När kampanjen kom upp på affischer i USA, kom folk att älska just den här bilden av tomten Varje jul i över 30 år fortsatte Haddon och Coca-Cola att förgylla julen för barn och vuxna med nya motiv av tomten. Sedan dess har ingen kunnat tänka sig vår jultomte med något annat utseende. Haddon Sundblom hade själv ett utseende som påminde om tomten. Så kanske är vår tomte egentligen ett självporträtt.

Inga kommentarer: